Matkailu- ja ravintola-alan osaamistarpeet työpaikkailmoituksissa

Matkailu- ja ravintola-alan osaamistarpeet työpaikkailmoituksissa

  • Teksti: Katri Jakosuo
  • Kuvat: Shutterstock

Yksi tapa kartoittaa työelämän osaamistarpeita on sukeltaa työpaikka­ilmoitusten maailmaan. Ilmoitukset kertovat yrityksille yhteistyökumppaneiden ja kilpailijoiden osaamistarpeista. Oppilaitokset saavat niistä arvokasta tietoa eri tehtävissä tarvittavista taidoista, ja työnhakijat pystyvät peilaamaan osaamistaan vaatimuksiin.

Osaamisvaatimuksia selvitettiin kolmen toimialaliiton yhteishankkeessa, jonka aineistona olivat vuonna 2023 julkaistut työpaikkailmoitukset.

Matkailu- ja ravintola-alan suomalaisissa työpaikkailmoituksissa haettiin etenkin avustavia keittiötyöntekijöitä, kokkeja, keittiömestareita, tarjoilijoita ja vastaanottovirkailijoita. Lisäksi työnantajat hakivat johtajia ja esihenkilöitä sekä asiantuntijoita esimerkiksi henkilöstö- ja taloushallinnon ja viestinnän tehtäviin.

Lähes poikkeuksetta työnhakijoilta toivottiin sosiaalisia taitoja, joista korostuivat etenkin vuorovaikutus- ja yhteistyötaidot, myönteinen asenne, tilannetaju ja joustavuus. Sosiaalisten taitojen lisäksi hakijoita toivottiin monesti ongelmanratkaisukykyä, luovuutta, huolellisuutta ja halua oppia uusia asioita. Kielitaidon osalta työpaikkailmoituksissa painottuivat englanti ja ruotsi.

Työpaikkailmoituksiin kirjatut digitaalisiin taitoihin liittyvät osaamisvaatimukset voidaan jakaa yleisiin taitoihin ja tietyissä työtehtävissä tarvittaviin erityistaitoihin. Monissa ilmoituksissa työnhakijoilta edellytettiin kykyä käyttää sähköpostia (esim. Outlook) ja työtehtävissä tarvittavia MS Office -ohjelmia (Word, Excel ja/tai Power Point).

Muutamissa työpaikkailmoituksissa digitaalisiin taitoihin liittyvät vaatimukset oli kirjattu tarkemmin. Tällaisia olivat esimerkiksi päästöjä vähentävien ja materiaalien kierrätystä edistävien resurssitehokkaiden teknologioiden käyttö, ruokahävikin ja elintarvikejätteen seurantajärjestelmien käyttö tai raportointiin ja analytiikkaan liittyvien ohjelmistojen käyttö etenkin myynti- ja markkinointitehtävissä. Merkille pantavaa oli, että esimerkiksi tietoturvaan ja tietosuojaan liittyviä osaamisvaatimuksia mainittiin vain erittäin harvoin.

 

Asiakaslähtöisyys toiminnan kulmakivenä

Erinomaisen asiakaskokemuksen luominen on tärkeää kaikilla palvelualoilla ja erityisesti tehtävissä, jotka perustuvat asiakaskohtaamisiin.

Asiakaspalveluun liittyvissä työpaikkailmoituksissa painotettiin monesti asiakaslähtöisyyteen, asiakkaiden tarpeisiin ja hyvään palvelukokemukseen liittyvää ymmärrystä. Hakijoilta saatettiin edellyttää esimerkiksi asiakaslähtöisiä toimintatapoja, kykyä taata hyvä palvelukokemus ja kykyä ylläpitää asiakassuhteita.

Lisäksi hakijoilta saatettiin edellyttää asiakkaiden ohjaamiseen ja neuvontaan sekä palautteiden käsittelyyn ja vastaamiseen liittyvää osaamista. Yllätys ei liene myöskään se, että asiakaspalveluun liittyvissä työpaikkailmoituksissa korostettiin sosiaalisten taitojen merkitystä.

 

Hallinnon asiantuntijat

Yritykset hakivat asiantuntijoita muun muassa henkilöstöhallinnon, viestinnän ja taloushallinnon tehtäviin. Henkilöstöhallinnon tehtävissä työnhakijoilta toivottiin esimerkiksi työntekijöiden motivointiin ja osaamisen kehittämiseen sekä työterveyshuoltoon ja työhyvinvoinnin edistämiseen liittyvää osaamista ja kokemusta. Henkilöstöhallinnon työtehtävissä saatettiin edellyttää myös monimuotoisuusosaamista.

Viestintään liittyvissä tehtävissä hakijoilta toivottiin esimerkiksi taitoja, jotka liittyivät yrityksen käyttämien sosiaalisen median kanavien hallintaan, videoiden editointiin ja kuvien käsittelyyn. Lisäksi joissain ilmoituksissa mainittiin toive verkkoanalytiikkaan liittyvästä osaamisesta.

Taloushallinnossa toivottiin toimenkuvan tarkemmasta sisällöstä riippuen kokemusta muun muassa laskutuksesta, tilien hallinnoinnista, myynti- ja ostoreskontrasta sekä kirjanpidosta. Lisäksi hakijalta saatettiin edellyttää tilinpäätöstaitoja, erilaisiin hankintoihin liittyvää kilpailutusosaamista tai SAP-osaamista.

 

Strategisesta johtamisesta operatiiviseen johtamiseen

Strategisen liiketoimintaosaamisen ja -ymmärryksen lisäksi johtamiseen ja esihenkilötyöhön liittyvissä työpaikkailmoituksissa painotettiin usein organisointikykyä sekä hallinto- ja neuvottelutaitoja. Joissain ilmoituksissa edellytettiin myös tuloksentekokykyä sekä toimialan lainsäädännön ja työehtosopimusten tarkempaa tuntemista.

Monesti operatiiviseen johtamiseen ja esihenkilötyöhön liittyvissä työpaikoissa hakijoilta edellytettiin aiempaa kokemusta esimerkiksi työvuorolistojen laatimisesta ja työntekijöiden perehdyttämisestä, tukemisesta ja ohjaamisesta.

 

Ilmiöitä ja heikkoja signaaleja

Työpaikkailmoituksista voitiin havaita myös muutamia mara-alan osaamistarpeisiin liittyviä ilmiöitä. Tällaisia olivat turvallisuuteen, monimuotoisuuteen sekä vastuullisuuteen ja kestävään kehitykseen liittyvät tekijät.

Turvallisuusasioissa korostuivat ruoan osalta hygieniapassivaatimusten lisäksi elintarvikkeiden laadun- ja lämpötilahallintaan liittyvät taidot sekä tuoteturvallisuuteen liittyvä osaaminen. Näiden tekijöiden lisäksi hakijoilta saatettiin edellyttää työturvallisuusosaamista sekä tietosuojaan ja -turvaan ja kyberturvallisuuteen liittyvää osaamista. Joissain työpaikoissa tietosuojan ja -turvan osaaminen oli linkitetty tehtäviin, jotka liittyivät asiakaspalveluun ja asiakkuuksien hallintaan.

Osa yrityksistä käytti ilmoituksissaan monimuotoisuuslausekkeita, joiden avulla työnantajat kertoivat arvoistaan ja saattoivat kannustaa esimerkiksi vähemmistöihin kuuluvia työnhakijoita hakemaan avoinna olevia paikkoja. Monimuotoisuuteen liittyvissä asioissa painottuivat monikulttuurisuuteen liittyvät tekijät, sillä esimerkiksi maininnat työympäristön esteettömyydestä eivät nousseet esiin.

Vastuullisuuteen ja kestävään kehitykseen liittyen työnhakijoilta saatettiin edellyttää käytännönläheistä osaamista toimista, joilla edistetään energiatehokkuutta tai vähennetään ruokahävikkiä ja muita yritysten toiminnasta syntyviä jätteitä.

Näiden ilmiöiden lisäksi ravintola-alalla nousi esiin heikkona signaalina päihteiden ongelmakäytön ja erityisesti huumeiden käytön tunnistamiseen liittyvä osaaminen. Osaamistarpeella lienee yhteys nykyiseen tilanteeseen, jossa huumekokeilut sekä vapaa-ajalla tapahtuva viihdekäyttö ovat yleistyneet eri puolilla Suomea.