Vuoden 2024 näyttelyistä yleisöä kiinnosti erityisesti syksyllä avattu, ruokaperinteiden moninaisuudella herkutteleva näyttely Nam Yök Häh – Mistä on ruokaperinteet tehty? Näyttely osoittautui vetonaulaksi erityisesti ryhmäkävijöille, kuten koululaisryhmille.
Nam Yök Häh jatkuu tänä vuonna elokuulle asti. Näyttely pohtii ruokaperinteiden syntymistä, muuttumista ja merkityksiä eri ihmisille. Samalla se tuulettaa perinteisiin liittyviä myyttejä ja haastaa näkemään suomalaiset perinneruoat toisin. Lisäksi näyttely tuo esille ravintoloiden ja ruokakaupan merkitystä perinteiden vaalimisessa ja uudistamisessa.
Kevätkaudella museo järjestää yhdessä Helsingin työväenopiston kanssa näyttelyyn liittyviä asiantuntijaluentoja, jotka käsittelevät ruokaperinteitä eri näkökulmista.
Anu Tuomisen taidetta arkisista esineistä
Näyttelyvuoden 2025 aloittaa kuvataiteilija Anu Tuomisen herkullistakin herkullisempi näyttely Aurinkokuivattuja porkkanoita. Tuomisen ruokaa ja juomaa käsittelevät teokset valtaavat Hotelli- ja ravintolamuseon Makuasioita-ydinnäyttelyn. Näyttely tarjoaa kävijälle löytämisen, oivaltamisen ja ihmettelyn iloa. Mitä ajatuksia herättävät leirinuotiolle piiloutuneet metsäneläimet tai baaritiskin oluttölkeistä karkaavat mehiläiset?
Tuominen käyttää teoksissaan kierrätysmateriaaleja ja käsityötekniikoita. Teoksille tyypillistä on kirpputorien arkisten esineiden oivaltava hyödyntäminen ja huumori. Tuominen tunnustautuu intohimoiseksi kerääjäksi, jonka käsittelyssä tuttu käyttöesine saa uuden elämän ja merkityksen.
Näyttelyn aikana järjestetään taiteilijatapaamisia ja opastuksia, joilla pohditaan teosten merkityskerroksia.
Aurinkokuivattuja porkkanoita -näyttely. Kuvaaja Anu Tuominen, 2020.
Kurikan Kantakrouvi, 1960-luku. Kuohuvat kymmenet -näyttely.
Ruokalähetin päiväkirja -näyttely. Kuvaaja Yehia Eweis, 2024.