Hotelli- ja ravintolamuseo rikkoo ennätyksiä

Hotelli- ja ravintolamuseo rikkoo ennätyksiä

  • Teksti: Hotelli- ja ravintolamuseo

Viime vuosi oli vilkas Hotelli- ja ravintolamuseossa Helsingin Kaapelitehtaalla. Vierailijoita kävi vuoden aikana lähes 19 000, ja museo teki uuden kävijäennätyksensä. Tänä vuonna museo tavoittelee runsaan näyttelykattauksen avulla 20 000 kävijän rajapyykkiä.

Vuoden 2024 näyttelyistä yleisöä kiinnosti erityisesti syksyllä avattu, ruokaperinteiden moninaisuudella herkutteleva näyttely Nam Yök Häh – Mistä on ruokaperinteet tehty? Näyttely osoittautui vetonaulaksi erityisesti ryhmäkävijöille, kuten koululaisryhmille.  

Nam Yök Häh jatkuu tänä vuonna elokuulle asti. Näyttely pohtii ruokaperinteiden syntymistä, muuttumista ja merkityksiä eri ihmisille. Samalla se tuulettaa perinteisiin liittyviä myyttejä ja haastaa näkemään suomalaiset perinneruoat toisin. Lisäksi näyttely tuo esille ravintoloiden ja ruokakaupan merkitystä perinteiden vaalimisessa ja uudistamisessa.

Kevätkaudella museo järjestää yhdessä Helsingin työväenopiston kanssa näyttelyyn liittyviä asiantuntijaluentoja, jotka käsittelevät ruokaperinteitä eri näkökulmista. 
 

Anu Tuomisen taidetta arkisista esineistä

Näyttelyvuoden 2025 aloittaa kuvataiteilija Anu Tuomisen herkullistakin herkullisempi näyttely Aurinkokuivattuja porkkanoita. Tuomisen ruokaa ja juomaa käsittelevät teokset valtaavat Hotelli- ja ravintolamuseon Makuasioita-ydinnäyttelyn. Näyttely tarjoaa kävijälle löytämisen, oivaltamisen ja ihmettelyn iloa. Mitä ajatuksia herättävät leirinuotiolle piiloutuneet metsäneläimet tai baaritiskin oluttölkeistä karkaavat mehiläiset?

Tuominen käyttää teoksissaan kierrätysmateriaaleja ja käsityötekniikoita. Teoksille tyypillistä on kirpputorien arkisten esineiden oivaltava hyödyntäminen ja huumori. Tuominen tunnustautuu intohimoiseksi kerääjäksi, jonka käsittelyssä tuttu käyttöesine saa uuden elämän ja merkityksen.

Näyttelyn aikana järjestetään taiteilijatapaamisia ja opastuksia, joilla pohditaan teosten merkityskerroksia.

Aurinkokuivattuja porkkanoita -näyttely. Kuvaaja Anu Tuominen, 2020.

Ravintoloiden kuohuvat vuosikymmenet

Syksyllä Hotelli- ja ravintolamuseossa sukelletaan kultaiselle 60-luvulle ja kuohuvalle 70-luvulle Kuohuvat kymmenet -valokuvanäyttelyn avulla. Ajanjakso oli murroksen ja kehityksen aikaa. Elintaso nousi, Suomi kaupungistui ja nuorisokulttuuri vahvistui. Myös ravintolakenttä koki mullistuksia. Miten yhteiskunnan muutokset ja murrosaika näkyivät ravintoloissa ja niiden asiakkaissa? Museon kokoelmiin pohjautuva näyttely pureutuu kuohuviin vuosikymmeniin ravintoloiden näkökulmasta. 

Museo täydentää valokuvakokoelmiaan näyttelyn aikana yhdessä yleisön kanssa. Näyttelyn aikana järjestetään esimerkiksi aikalaismuisteluita.

Kurikan Kantakrouvi, 1960-luku. Kuohuvat kymmenet -näyttely.

Ruokalähettien näkökulma työhönsä

Loppuvuonna Hotelli- ja ravintolamuseo nostaa esille ruokalähettien työtä Ruokalähetin päiväkirja -pienoisnäyttelyn avulla. Alustatalous ja ruokalähetit ovat keskeinen tämän hetken ilmiö ravintola-alalla. Tämä on ensimmäinen kerta, kun ruokalähettien työ on esillä suomalaisessa museossa tässä mittakaavassa.

Näyttelyssä lähettien työtä käsitellään heidän itsensä näkökulmasta. Millainen on ruokalähetin tyypillinen työpäivä tai onko sellaista? Millaisissa olosuhteissa lähetti työskentelee? Liittyykö työhön haasteita tai ilonaiheita?

Pienoisnäyttely pohjautuu museon parhaillaan menossa olevaan ruokalähettien työn valokuva- ja haastattelutallennukseen.

Ruokalähetin päiväkirja -näyttely. Kuvaaja Yehia Eweis, 2024.

Fakta: Hotelli- ja ravintolamuseon näyttelyt 2025

  • Nam Yök Häh – Mistä on ruokaperinteet tehty? 24.8.2025 asti
  • Anu Tuominen: Aurinkokuivattuja porkkanoita 31.1.–6.4.2025
  • Kuohuvat kymmenet – ravintolavalokuvia 1960- ja 1970-luvuilta 19.9.2025–30.8.2026
  • Ruokalähetin päiväkirja 7.10.2025–11.1.2026

Hotelli- ja ravintolamuseo sijaitsee Helsingissä Kaapelitehtaalla. Museo on avoinna ti–pe 11–19 ja la–su 11–18.

hotellijaravintolamuseo.fi