![](https://vitriini.sivuviidakko.fi/media/vitriini/arkiston-aarteita/cache/piwi-rypaleet-640x480,c,q=85.jpg)
![](https://vitriini.sivuviidakko.fi/media/vitriini/arkiston-aarteita/cache/piwi-rypaleet-640x480,c,q=85.jpg)
Vuosi 2021 oli poikkeuksellisen vaikea Saksassa. Viinitarhoja jouduttiin ruiskuttamaan peräti 25 kertaa vuoden aikana, kun tavanomaisena vuonna pärjätään viidestä kahdeksaan ruiskutuksella. Torjunta-aineruiskutuksilla suojataan satoa muun muassa sienitaudeilta, homeilta ja tuhohyönteisiltä.
Ilmastonmuutoksen takia hankalia vuosia on ollut yhä useammin, ja siksi enologiaan erikoistuneet ylipistot, kuten Geisenheim ja ja Neustadt ovat ryhtyneet kehittämään paremmin tauteja sietäviä rypälelajikkeita, joita kutsutaan nimellä PIWI (Pilzwiderstandsfähige rebsorten).
Perinteisesti viiniä on valmistettu maukkaista, mutta taudeille alttiista Vitis vinifera -suvun rypäleistä. Vitis-lajin amerikkalaiset ja aasialaiset suvut ovat tulleet tutuiksi 1800-luvun lopulla, kun viinikirva Phylloxera vastatrix tuhosi tarhoja eri puolilla maailmaa, ja lopulta huomattiin, että amerikkalainen Vitis rupestris kestää kirvoja viniferaa paremmin. Pahaksi onneksi Vitis rupestriksen tuottamat rypäleet eivät yltäneet lähellekään vitifera-sukuisten makua, joten taimitarhoilla keksittiin ympätä vitiferaa Vitis rupestriksen juurakoihin.
Ymppäämättä risteytettyjen hybridilajikkeiden laatu oli aluksi kehno, ja niinpä niiden kaupallinen käyttö kiellettiin muun muassa Ranskassa jo 1930-luvulla ja koko EU:ssa 1979. Neljä vuotta sitten ajan henki oli jo muuttunut ja hybridilajikkeet sallittiin koko EU:ssa.
Master of Wine -opiskelija, VDP-lähettiläs Teemu Rinta-Mänty on perehtynyt PIWI-viineihin Saksassa ja sanoo, että viime aikoina kehitys on ollut siellä ripeää. Varsinkin nuoret tuottajat ovat olleet kiinnostuneita.
Uusia lajikkeita kehitetään pölyttämällä Vitis vinifera -suvun lajikkeiden kukintoja aasialais- tai amerikkalaissukuisen lajikkeen siitepölyllä ja kasvattamalla syntyneen risteytyksen rypäleen siemenistä uusia köynnöksiä. Jalostus on hyvin hidasta, sillä nopeimmillaankin uusin lajikkeiden ominaisuuksia päästään tutkimaan laajamittaisemmin 10–15 vuoden kuluttua.
– Usein kokeilut myös epäonnistuvat ja tutkijat huomaavat, ettei risteytyksestä syntynyt mitään kelvollista, Rinta-Mänty sanoo.
Pfalzissa kokeilut ovat pisimmällä, ja jopa 40 prosenttia viljelyalasta on katettu uusilla PIWI-lajikkeilla.
Valkoviinilajikkeissa ollaan toistaiseksi pidemmällä kuin punaisissa, mutta niissäkin kehitys on painottunut aromaattisiin ja hedelmäisiin makuprofiileihin. Uusien lajikkeiden nimissä on piirteitä vitifera-sukuisen vanhemman nimistä, kuten Cabernet Blanc, Souvignier Gris, Sauvignac tai Muscaris, jolloin asiakas voi ainakin olettaa saavansa samoja piirteitä kuin äitilajikkeella on. Suuri osa kokeiluista jää koodinimisiksi, ja varsinaisen kaupallinen nimeäminen tapahtuu vasta kun uusi PIWI-lajike on osoittanut menestymisen mahdollisuuksia.
Suomessa PIWI-viinien tarjonta on vielä heikkoa, mutta Alko otti niitä pienen erän viime vuoden erikoiseriin. Muutamilla ravintolatukkureilla niitä on jo valikoimissaan.
![](https://vitriini.sivuviidakko.fi/media/vitriini/arkiston-aarteita/cache/piwi-kombo-600x9999,q=85.jpg)
Dr. Kauer Von Herzen
Cabernet Blancista, Souvignier grisistä, Rieslingistä ja Muscariksesta valmistettu viini on tuoksultaan kypsän hedelmäinen ja hennosti pölyinen. Maku on kuiva ja hapokas, sitruksen ja kypsän persikan sävyttämä mineraalisin vivahtein. Suutuntuma on paksu ja suuntäyteinen.
Hinta: 9,50 euroa (tilalta)
The Druid PetNat
Scheurebea, Cabernet blancia ja Donaurieslingia sisältävä PetNat on tyylilajilleen tyypillisesti samea ja pullo on suljettu kruunukorkilla. Tuoksussa on sitruunatahnaa ja kypsää keltaista omenaa. Maku on kuiva ja hapokas, voimakkaan sitruksen ja greipin sävyttämä. Kuplinta on maltillista, ja jälkimaku bitterinen.
Hinta: 19,90 euroa
Naked in the Wild
Scheurebe, Sauvignac ja Souvignier gris ovat pfalzilaisen Philipp Müllerin Hazy Wines -projektin Naked in the wild -viinin lajikkeet. Tuoksu on kypsän hedelmäinen sitruksen ja keltaisen omenan vivahtein. Maku on kuiva ja hapokas, sitruunaa ja greippiä sekä ruutimaista jälkimakua. Suutuntuma on öljymäinen.
Hinta: 17,90 euroa
![Viinipalsta: Kevyesti syksyyn](https://vitriini.sivuviidakko.fi/media/vitriini/arkiston-aarteita/cache/syyskevyet-punaviinit-320x195,c,q=85.jpg)
Viinipalsta: Kevyesti syksyyn
15.10.2024