Suomen suurin yksityinen hotelliketju Lapland Hotels on järeän mittaluokan toimija. Sen hotelleja löytyy maan joka kolkasta Helsingistä Kilpisjärvelle, ja ketjun ravintolat kattavat koko hotelliketjun sekä muutaman hotelleista riippumattoman toimipaikan.
– Meillä on yli 30 ravintolaa eri puolilla Suomea. Kaikissa ravintoloissa vähennetään hävikkiä monin eri tavoin, mutta keittiörasvojen osalta kierrätys on ainoa ympäristövastuullinen tapa toimia. Hygienia- ja laatusyistä rasvojen käyttöikä on rajallinen, eli ketjun tässä kohdassa kierrätettävää raaka-ainetta syntyy väistämättä, kertoo Lapland Hotelsin ostojohtaja Esa-Matti Tamminen.
Ekokompassi on merkki vastuullisuudesta
Merkkinä ympäristövastuun kokonaisvaltaisesta kehittämisestä Lapland Hotelsille on myönnetty Ekokompassi-sertifikaatti, joka on viimeksi päivitetty tämän vuoden toukokuussa. Sertifikaatin saaminen vaatii sitoutumista luonnon resurssien säästämiseen, positiivisten ympäristövaikutusten lisäämiseen sekä niiden tarkkaan vuosittaiseen seurantaan ja raportointiin.
– Sertifikaatti koskee koko ketjun kaikkia toimialoja. Auditointi on todella kattava, ja esimerkiksi ravintolatoiminnan osalta siinä käydään läpi aivan kaikki, käytetyistä pesuaineista lähtien. Ekokompassi kertoo ulospäin meille tärkeistä asioista ja sitoutumisesta vastuulliseen toimintaan. Sisäisesti se auttaa meitä parantamaan jatkuvasti toimintaamme ja löytämään uusia kohteita, joissa voimme toimia ekologisemmin, Tamminen kuvailee.
Täydellinen kiertotalous käytännössä
Loimaalla vuodesta 1997 toiminut Suomen Kasviöljykierrätys Oy edustaa kolmannen sukupolven perheyritystä, jolla on yli 40 vuoden kokemus kasviöljyjen käsittelystä ja yli 30 vuoden historia käytettyjen elintarvikerasvojen kierrätyksestä. Yritys työllistää 10 henkeä ja operoi valtakunnallisesti palvellen einesteollisuutta, ravintoloita, grillejä, leipomoita ja marketteja ympäri Suomea.
– Kerätyt jakeet jalostuvat teknillisten tuotteiden raaka-aineiksi. Niistä valmistetaan esimerkiksi HVO-dieseliä ja teräketju- ja muottiöljyjä. Meidän kierrätysasteemme on täydet sata prosenttia, sillä kaikki rasvoista syntyvät epäpuhtaudet ohjataan biokaasulaitokselle. Vuodesta 2009 lähtien toiminnastamme ei ole syntynyt kaatopaikalle päätyvää jätettä lainkaan, kertoo Suomen Kasviöljykierrätyksen toimitusjohtaja Jukka-Pekka Turpeinen.
Yhtiön vuonna 2019 valmistunut uusi, automatisoitu tehdas paransi yhtiön kapasiteettia ja monipuolisti sen toimintoja merkittävästi.
– Olemme keskittäneet kaiken keräämämme öljyn jatkojalostuksen Loimaalle. Se on parantanut toimintamme tehokkuutta ja vahvistanut entisestään asemaamme Pohjoismaiden suurimpana kasviöljyjen kierrättäjänä, Turpeinen sanoo.
Huoleton kumppanuus kantaa eteenpäin
– Meidän kannaltamme Suomen Kasviöljykierrätys on ihanteellinen kumppani, sanoo Lapland Hotelsin Tamminen.
– Keittiörasvat ovat meille sivutuote, jota tulee sitä enemmän mitä paremmin meidän liiketoimintamme kehittyy. Tässä tapauksessa meille edullisin tapa on myös vastuullisin tapa. Arvostan todella korkealle sitä, että kaikki jäte lajitellaan mahdollisimman hyvin ja jatkokäytetään parhaalla mahdollisella tavalla. Jos öljy päätyisi energiajätteeksi, se olisi lähes ympäristörikos.
Onneksi on kierrätys
Käsittelemättömien kasviöljyjen polttaminen aiheuttaa moninkertaiset päästöt mutageenisiä yhdisteitä tavalliseen dieseliin verrattuna, ja nämä PAH-yhdisteet liittyvät sydänsairauksiin. Suomen Kasviöljykierrätys valmistaa jäterasvoista ISO 14001-, ISO 9001- ja ISCC EU -standardien mukaisia raaka-aineita ympäristöystävällistä jatkojalostusta varten, tuottaa sähkönsä omalla aurinkovoimalalla ja käyttää prosesseissaan puuhakkeella tuotettua kaukolämpöä. Jäterasvoista jalostettu HVO-diesel vähentää kuljetuksen aiheuttamia päästöjä jopa 90 prosenttia perinteiseen dieseliin verrattuna.
– Tämä on työtä, josta voi oikeasti olla ylpeä, joka päivä, sanoo Turpeinen.