Autotallista on alkanut moni menestystarina. Niin kävi myös Espoossa 2013, kun Hessu Ylinen ja Topo Koskipää rakensivat autotalliin pikkuruisen Fat Lizard -panimon, jossa he halusivat valmistaa laadukkaita amerikkalaistyylisiä pienpanimo-oluita. Panimo alkoi pian saada mainetta, ja oluet myytiin jatkuvasti loppuun, joten autotallista muutettiin isompiin tiloihin Espoon Kiviruukkiin. Uudetkin tilat alkoivat käydä pieniksi, ja isompi paikka oli etsittävä. Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä ehdotti Otaniemeä, ja panimo asettui Betonimiehenkujalle. Otaniemessä oli käynnissä suuri myllerrys sekä Aalto-yliopiston perustamisen että Länsimetron rakentamisen vuoksi, ja neliöitä oli vapautumassa sieltä täältä. Mäkelä vihjaisi panimon väelle, että ravintolallekin olisi tarvetta, mutta panimomestarit eivät tunteneet ravintola-alaa niin hyvin, että olisivat arvanneet ryhtyä ravintoloitsijoiksi.
Ravintola vaikutti ajatuksellisesti kiinnostavalta, joten hätiin pyydettiin kavereita, alalla jo pitkään toimineita tekijöitä, kuten Treffipubin Andy Solomon, keittiömestari Matti Hälvä ja Suomeen kotiutunut italialainen pizzamestari Emanuel Garieri. Myöhemmin mukaan liittyi toimitusjohtajaksi Viljo Laine ja henkilöstöstä ja operaatioista vastaavaksi johtajaksi Tiina Karling.
Ravintola päätettiin perustaa Tietotielle Vesitaloon, jossa oli aiemmin toiminut VTT:n laivasimulaattori. Sijainti oli oivallinen, suoraan metroasemaa vastapäätä. Suunnitelmia ei haitannut, että metro ei vielä siinä vaiheessa kulkenut Ruoholahtea kauemmas, ja tilat piti rakentaa tyhjistä alkaen. Projektissa kului peräti kolme vuotta, mutta avajaisia päästiin viettämään loppiaisena 2018, muutamia viikkoja metroliikenteen käynnistymisen jälkeen.
Liikkeelle lähdettiin ujostelematta: Otaniemen ravintolassa on peräti 330 asiakaspaikkaa. Määrä on suuri, mutta syyskuisen perjantain lounasvilske todistaa, että kysyntää riittää vielä viiden vuoden jälkeenkin. Pöytävarauksia lounaalle otetaan ainoastaan suuremmilta ryhmiltä, sillä istumapaikan luvataan löytyvän aina. Ovi käy ahkerasti, ja välillä syntyy jonoa, sillä lounaalla tilaus tehdään tiskiltä ja maksetaan heti tilattaessa. Salaatti ja leivät haetaan noutopöydästä, pääruoka tuodaan pöytiin.
Espoolaiset ottivat Fat Lizardin heti lämpimästi vastaan. Ravintola-alan kollegat ihmettelivät ajatusta perustaa laadukas ravintola Otaniemeen, sillä alueella on Espoon matalin kotitalouksien keskitulo, mikä johtuu suuresta opiskelija-asuntokeskittymästä.
– Yliopiston liepeillä on paljon muutakin väkeä kuin opiskelijoita. On opettajia ja laitoksia, start uppeja, tutkimuslaitoksia, kaupungin toimistoja ja erilaisia instansseja, jotka käyttävät paljon ravintolapalveluita. Olemme pyrkineet kuitenkin olemaan perinteinen public house -tyylinen paikka, jossa voi sulassa sovussa istua Aren asentajia haalareissaan ja samaan aikaan väitöstilaisuuteen menossa olevaa yliopistoväkeä frakeissaan, toimitusjohtaja Viljo Laine sanoo.
Opiskelijoita ei itse asiassa edes käy Fat Lizardissa ainakaan kovin säännöllisesti.
– Opiskelijat eivät tule juomaan kymmenen euron pienpanimo-oluita ravintolaan, vaan he hankkivat juomansa itse ja juovat ne omissa tiloissaan.
Pizzojenkin hinta on parin kympin hujakoilla, mikä alkaa olla opiskelijabudjetille liikaa, tosin pizzat ovat niin suuria, että yhdestä riittää helposti kahdelle pieniruokaiselle. Muutkin annokset ovat runsaita. Lautashävikkiä ei silti synny merkittävästi, sillä asiakkaat ottavat usein pizzan loput mukaan kotiin.
Muita kanta-asiakkaita sen sijaan on ilmaantunut, ja uskollisimmat käyvät pizzalla jopa viidesti viikossa. Varsinkin perjantai- ja lauantai-illoiksi pöytä on syytä varata jo keskiviikkona. Myös viikonlopun brunssit ovat vilkastuneet ja viimeiset pari sunnuntaita olleet aivan täynnä. Viikonloppuisin ruokaa myydään runsaasti ulos sekä lähettipalveluiden kautta että noudettuna.
– Myymme toki mieluiten take away-annokset itse, sillä lähettipalveluiden provisio pienentää katetta. Otaniemestä Woltin kautta menee paljon enemmän tilauksia kuin muista pisteistä, sillä alueella on vähemmän ravintoloita ja sitä myöten tarjontaa, Tiina Karling kertoo.
Korona-ajan avauksia
Otaniemen Fat Lizardin vauhdikkaan alun innoittamina yrittäjät päättivät lähteä uusille kalavesille. Herttoniemi oli luonteva vaihtoehto, sillä Andy Solomonin omistama Treffipub oli osoittanut, että Itä-Helsingissäkin on kysyntää laadukkaille ravintolapalveluille. Metroaseman eteläpuolelle oli valmistumassa uusi kauppakeskus Hertsi, josta Fat Lizard varasi ison, kaksikerroksisen tilan sekä aurinkoisen terassin. Kokonaisuuteen kuuluu myös tilaussauna porealtaineen. Pahaksi onneksi koronapandemia räjähti silmille kesken projektin, ja alkuvaihetta värittivät ravintolarajoitukset. Heti perään yhtiö oli avaamassa kolmatta ravintolaansa Helsingin ydinkeskustaan Kaivopihalle.
Fat Lizard Helsinki City sijaitsee Aleksanterinkadun ja Mannerheimintien kulmassa ylioppilaskunnan omistamassa rakennuksessa. Joulukuussa 2020 avautunut ravintola on kärsinyt tienoon jatkuvista remonteista, mutta nyt Kaivopihalla alkaa olla valmista.
Otaniemen ravintolan oli aluksi tarkoitus toimia viikonloppuisin myös yökerhona, mutta aitoa kysyntää sille ei kuitenkaan ollut. Nyt samaa konseptia kokeillaan Herttoniemessä, jossa iso ravintolasali muokataan viikonlopuiksi Penthouse Clubiksi. Värivalot ja äänentoistolaitteet ovat huomaamattomasti paikoillaan, buffetpöydät rajataan seinäkkeillä piiloon ja kalusteet siirretään syrjään. Enimmäkseen musiikista vastaavat vaihtuvat dj:t, mutta bändejäkin on paikalla nähty.
– Ajatuksena on ollut lisätä valmiiden tilojen käyttöaikaa. Otaniemessä olemme vuokranneet tiloja muun muassa ainejärjestöjen juhliin jatkopaikaksi, Laine kertoo.