Nyt on Vaasan vuoro

Nyt on Vaasan vuoro

  • Teksti: Jari F. Lampén
  • Kuvat: Visit Vaasa

Visit Vaasan toimitusjohtaja Max Jansson on nähnyt kymmenen vuotta kestäneen pestinsä aikana alueella niin ylä- kuin alamäkiäkin. Nyt tilanne on hänen mukaansa parempi kuin koskaan aikaisemmin.

Vaasan seutu on erikoistunut uusiutuviin energiamuotoihin, ja alalla toimii peräti 160 yritystä. Elinkeinoelämän nousukiito näkyy kaupungin keskustassa, jossa on peräti 97 kahvilaa ja ravintolaa. Asiakkaita riittää, sillä yrityksillä käy paljon kansainvälisiä vieraita ja asiakkaita. Wärtsilä rakensi uudet isot tilat Vaasan Vaskiluotoon, ja viime keväänä se avasi myös koulutuskeskuksen, jossa koulutetaan vuosittain tuhansia. Koulutettavat viipyvät Vaasassa useita päiviä ja tarvitsevat sekä majoitus- että ravintolapalveluita.

– Vaasalaisetkin ovat joutuneet opettelemaan pöytävarausten tekemistä ravintoloihin, koska muuten ei syömään välttämättä mahdu silloin kun haluaa, Jansson sanoo.

 

Opiskelijoista eloa kaupunkiin

Vaasa on merkittävä korkeakoulukaupunki, ja lukukausien aikana joka viides vastaantulija on opiskelija. Kaikkiaan kaupungissa on kuusi korkeakouluyksikköä. Vaasan yliopisto, suomenkielinen Vaasan ammattikorkeakoulu ja ruotsinkielinen Novia-ammattikorkeakoulu sijaitsevat Palosaaressa noin reilun kilometrin päässä keskustasta, Åbo Akademi, Svenska Handelshögskolan ja Helsingin yliopiston Vaasan oikeustieteellinen koulutus keskustassa. Valtaosa opiskelija-asunnoista on keskustassa, Palosaaressa ja Vöyrinkaupungin kaupunginosassa.

 

Eniten kotimaisia matkailijoita

Vaikka liikematkailu korostuukin Vaasan seudulla, on se myös vapaa-ajanmatkailukohde. Noin 70–75 prosenttia yöpymisistä on kotimaasta, seuraavaksi eniten Ruotsista ja loput pääosin saksankielisestä Euroopasta.

– Vaasan seutu on varsinkin kauempaa tuleville osadestinaatio eli pysähdyspaikka pitemmällä matkalla. Saksalaiset rakastavat rundreisejään, jotka voivat kestää jopa 21 vuorokautta, ja niillä ehditään vierailla sekä Suomen että Ruotsin kohteissa.

Visit Vaasa on panostanut kotimaanmarkkinointiin enimmäkseen 300 kilometrin säteellä Vaasan seudusta sekä pienimuotoisemmin Helsingissä esimerkiksi julkisissa liikennevälineissä. Ulkomaan markkinoinnin tärkeimmät kohteet ovat Ruotsi ja Keski-Eurooppa.

Kotimaanmatkailijoita alueelle houkuttelee kaksi kohdetta ylitse muiden, televisiosta tuttu Strömsö sekä Merenkurkun luonto, jonka erityispiirteenä on maailman voimakkain maannousema.

Viime jääkaudella jäämassat painoivat Merenkurkussa maankuorta alaspäin 800 metriä. Jäiden väistyttyä maankuori alkoi palautua, mikä jatkuu edelleen kahdeksan millimetriä vuodessa. Uutta maata paljastuu vuosittain meren alta peräti 150 jalkapallokentän verran.

Myös Raippaluoto ja sinne johtava Suomen pisin maantiesilta kiinnostavat.

 

Liikenneyhteydet toimivat

Vaasaa on siunattu maakuntakaupungiksi erinomaisilla liikenneyhteyksillä, sillä kaupunkiin pääsee niin laivalla, junalla, bussilla kuin lentäenkin.  Vilkas liike-elämä on saanut aikaan sen, että Finnair ja SAS ovat lisänneet vuorojaan kaupunkiin. Kaukojunia Vaasaan saapuu peräti yhdeksän vuoroa päivässä.

Meriteitse Vaasaan pääsee Uumajasta. Väliä liikennöi Wasaline Aurora Botnia -aluksellaan, jolla on vilkkaimpina kesäkuukausina jopa 21 lähtöä viikossa. Päivässä ehtii ajaa edestakaisin useampaan kertaan, sillä matka-aika on vain kolme ja puoli tuntia. 

Aiheesta lisää: Raippaluodossa ollaan maan ääressä