Luomuraaka-aineet ovat keskeisessä roolissa teehuone-bistron ruokalistalla, ja osa niistä saadaan joko omista pensaista ja omilta viljelmiltä taikka lähialueen tuottajilta. Yksi tätä ajattelutapaa edustava tuote on skurgeri, englantilaisen teeleivän eli skonssin sisään koottu hampurilainen, jonka pihvi on tehty Wehmaan kartanon luomulehmien jauhelihasta.
– Me vaihdamme menua kesän aikana kolmen viikon välein, sillä minusta kanta-asiakkalle pitää pystyä tarjoamaan vaihtelua. Ymmärrän toki, miksi moni sesonkiravintola tekee kesäksi vain yhden ruokalistan, ja onhan sillä vaihtoehtojakin, mutta näin pystymme palvelemaan asiakkaita paremmin. Meillä on muutamia mökkiläisasiakkaita, jotka käyvät syömässä kesän kaikki menut.
Teemenussa tee tarjoillaan lämpimänä viinilaseista.
– Kaadamme teen hyvissä ajoin laseihin, jotta se ehtii hiukan jäähtyä. Viinilasissa teen kauneus ja läpinäkyvyys tulevat hyvin esiin, ja siksi käytämme ruoan kanssa viinilaseja.
Käytössä on myös perinteisiä, laakeita posliinisia teeastioita, joita käytetään iltapäiväteekattauksessa.
Saimaan ruokakohteet yhdessä enemmän
Vaikka TeaHouse of Wehmais on hurmannut turisteja jo vuosia, on Grotenfelt-Paunonen huomannut, ettei ainutlaatuinenkaan konsepti riitä houkuttelemaan heitä paikalle yksinään. Onneksi lähiseudulla on muitakin houkuttelevia kohteita. Teehuone on osa Saimaa Gastronomy -ryhmää, johon kuuluvat Tertin kartano Mikkelissä, Sahanlahti Resort Puumalassa ja Hotelli Punkaharju – kaikki hyvään paikalliseen ruokaan panostavia matkailukohteita. Wehmaan kartanossa ei ole tarjolla majoitusta, mutta kaikissa muissa on, mikä mahdollistaa kätevän gastronomisen rengasmatkan.
– Olemme osallistuneet monenlaisiin matkailualan yhteismarkkinointihankkeisiin, ja suurimmissa projekteissa on ollut vaikea löytää kaikille sopivia yhteistyökuvioita. Saimaa Gastronomyssa meitä on vain neljä, ja autamme toisiamme monellakin tapaa. Sparrailu on monesti tarpeen, kun omat ideat tuntuvat loppuvan, emmekä panttaa ajatuksiamme – jos mieleen tulee idea, joka voisi sopia jollekin toiselle, sitä uskalletaan ehdottaa.
Majoitusmahdollisuuksien puute on ohjannut teehuoneen ryhmämyyntiä enemmän yritysten ja järjestöjen suuntaan, mutta myös yksityisasiakkaiden päivätilaisuuksia, kuten ristiäisiä ja muistotilaisuuksia on järjestetty.
– Hääjuhlat halutaan pitää mieluummin paikoissa, joihin ainakin osa vieraista voi jäädä yöksi.
Kaikkia neljää yritystä yhdistää myös sijainti kaupunkien ulkopuolella ja osittain siitä johtuvat haasteet. Monena kesänä esiin on noussut sama ilmiö: ammattitaitoisia kesätyöntekijöitä on ollut erittäin vaikea saada. Grotenfelt-Paunonen ounastelee, että tänä vuonna syynä saattaa olla pelko uusista koronasuluista, jolloin ihmiset valitsevat mieluummin taloudellisesti turvatumman vaihtoehdon.
– Hakemuksia tulee vähän, mutta uutta on, että jo haastatellut ja valitut ilmoittavat, etteivät he tulekaan.
Juva on pieni paikka, jossa ei ole riittävästi kausityövoimaa tarjolla. Koululaisia ja lukiolaisia saadaan kyllä, mutta pulaa on kokeneemmasta väestä.
Etäisyys saattaa olla yksi selittävä tekijä, sillä Mikkelistä Wehmaan kartanoon on matkaa nelisenkymmentä kilometriä ja Pieksämäeltä vajaat 60.
Väliinputoajien joukossa
Korona-aika on näkynyt myös TeaHouse of Wehmaisin liikevaihdossa, mutta tukien osalta yritys on pudonnut aika moneen väliin.
– Olen yhä toiminimiyrittäjä, vaikka minulla on työntekijöitä. Se juontaa juurensa tiettyihin investointeihin myönnetystä Ely-keskuksen avustuksesta, jonka ehtoihin kuuluu, että avustus on maksettava takaisin, jos yritystoiminta lakkaa tietyn ajan kuluessa. Varmistaakseni, ettei yhtiömuodon muutos johtaisi avustuksen takaisinmaksuun, olen jättänyt yrityksen toistaiseksi vielä toiminimeksi. Määräaika tulee täyteen tänä kesänä, ja sitten voisimme harkita osakeyhtiöksi muuttumista. Emme edes hakeneet innovaatiotukea tai kustannustukea, sillä hakuedellytykset eivät täyttyneet. Sulkemiskorvauksen toista kierrosta aiomme nyt hakea.