Elinkeinoelämän keskusliiton tammikuussa toteuttaman suhdannebarometrin perusteella suhdannetilanne on jatkunut yhä vaikeana vuodenvaihteessa. Arviot suhdannetilanteesta ovat heikommat kuin koronakriisissä, mutta eivät aivan yhtä heikot kuin finanssikriisissä. Sen sijaan yritysten suhdanneodotukset ovat nousseet viime syksystä. Selvästi suurempi osuus yrityksistä näkee tilanteen edelleen heikkenevän lähikuukausien aikana, mutta osuus ei ole enää niin suuri kuin viime vuoden loppupuolella.
Päätoimialoista talouden laskusuhdanne koettelee erityisesti rakentamista ja teollisuutta. Rakennus- ja teollisuusyritysten tuotanto on vähentynyt ja odotukset tuleville kuukausille ovat synkät. Palvelualat ovat puolestaan kannatelleet taloutta ja etenkin työllisyyttä viime kuukausien aikana. Ainoastaan palvelualoilla myyntikehitys on pitänyt yhä pintansa.
Suurin este kasvulle on yhä riittämätön kysyntä, jonka nosti esiin jopa 51 prosenttia vastanneista yrityksistä. Teollisuudessa tilauskannat ovat pudonneet selvästi alle normaalina pidetyn tason, mikä heijastuu suoraan tuotantoon. Kysynnän riittämättömyys on myös palvelualan yrityksille selvästi suurin kasvun este. Kustannusten nousu yhdistettynä heikentyneeseen kysyntään on iskenyt lovensa alan yritysten kannattavuuteen.
Suhdannebarometrin tulosten mukaan myös matkailu- ja ravintola-alan suhdannetilanne on edelleen selvästi normaalia heikompi. Myös alan suhdannenäkymät ovat vaisut. Tammikuussa 2024 näkymien saldoluku oli -28, kun se lokakuussa 2023 oli -18. Paranevia suhdanteita lähitulevaisuudelle odotti nyt viisi prosenttia vastaajista ja 33 prosenttia ennakoi tilanteen heikkenevän samalla ajanjaksolla.
Tiedustelun mukaan riittämätön kysyntä nähdään aiempaa vakavampana myynnin kasvun esteenä. Ammattityövoimasta on edelleen puutetta, mutta ongelma on kuitenkin pienentynyt. Enemmistö, 59 prosenttia yrityksistä, odottaa kustannusten nousun jatkuvan lähikuukausina.
Kotimaanmatkailu paikkaa ulkomaista vajetta
Koko maailmassa kansainväliset matkailijamäärät kasvoivat YK:n maailman matkailujärjestö UNWTO:n ennakkotietojen mukaan vuonna 2023 noin 1,3 miljardiin, mikä oli 36 prosenttia enemmän kuin vuonna 2022. Verrattuna koronapandemiaa edeltäneeseen aikaan matkailun toipuminen on vielä kesken. Vuonna 2023 kansainväliset matkailijamäärät ylsivät 88 prosenttiin vuoden 2019 tasosta.
Matkailun kannalta kuluvan vuoden odotuksiin sisältyy maailmanlaajuisesti edelleen suurta epävarmuutta. Venäjän mielivaltainen hyökkäyssota Ukrainaan tulehduttaa maailmanpoliittista tilannetta, ja sodan kielteiset välittömät ja välilliset vaikutukset näkyvät ympäri maailman. Silti UNWTO:n ennusteissa kansainväliset matkailumäärät yltävät pandemiaa edeltäneelle tasolle vuoden 2024 loppuun mennessä.
Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vuonna 2023 Suomen majoitusliikkeissä oli yhteensä 22,8 miljoonaa yöpymistä. Määrä oli lähes neljä prosenttia enemmän kuin vuonna 2022 mutta kuitenkin reilun prosentin vähemmän kuin vuonna 2019.
Kotimaisten matkailijoiden yöpymisten määrissä rikottiin viime vuonna ennätyksiä. Kotimaisten yöpymisten määrä, noin 17,1 miljoonaa, oli puolisen prosenttia enemmän kuin vuonna 2022.
Ulkomaisissa yöpymisissä ylitettiin toissa vuoden määrä 15,4 prosentilla, mutta jäätiin 18,6 prosenttia vuoden 2019 tasosta. Suomelle tärkeistä matkailijamaista muun muassa Yhdysvalloista (+24 %), Ranskasta (+10 %) ja Saksasta (+3 %) peräisin olevat yöpymiset ylittivät vuoden 2019 yöpymismäärät. Vastaavasti suurin vähennys tapahtui luonnollisesti venäläisten (-95 %) ja kiinalaisten (-75 %) yöpymisissä.
Maakunnista vain Lappi pystyi vuonna 2023 lisäämään ulkomaisten matkailijoiden yöpymismääriä vuoden 2019 tasosta. Lapin kuluva talvikausi on ollut menestys. Lapissa oli ennätysmäärä ulkomaisia yöpyjiä joulukuussa 2023. Yhteensä yöpymisiä oli joulukuussa 0,57 miljoonaa, joista peräti 84 prosenttia ulkomaisia. Ulkomaisia matkailijoita saapui eniten Britanniasta, Ranskasta ja Espanjasta.