Virvoitusjuomavero tulossa myös pakkaamattomille juomille

Virvoitusjuomavero tulossa myös pakkaamattomille juomille

  • Teksti: Veli-Matti Aittoniemi
  • Kuvat: Shutterstock

Hallitus uudistaa virvoitusjuomaverotusta. Veron määrää korotetaan, ja myös ravintoloissa tarjottavat pakkaamattomat virvoitusjuomat tulevat verollisiksi. Virvoitusjuomaveroon tulee kuusi veroluokkaa nykyisen kahden sijasta. Pakkaamattomia juomia verotetaan alimman verokannan mukaisesti, eikä niiden sokeripitoisuutta tarvitse mitata.

Hallitus esitti alun perin, että pakkaamattomat juomat jätettäisiin virvoitusjuomaveron ulkopuolelle. Perusteluna oli se, että pakkaamattomia juomia ei pystytä vakioimaan vaan sokeripitoisuus vaihtelee raaka-aineen mukaan.

Virvoitusjuomaverolaista tehtiin oikeusvarmuusilmoitus komissiolle. Komission mukaan verojärjestelmän tulee olla sellainen, ettei kenenkään voida katsoa saavan perusteetonta kilpailuetua esimerkiksi verovapautuksen tai veron soveltamisalan ulkopuolelle jättämisen vuoksi. Komissio katsoi, että pakkaamattomat juomat ovat virvoitusjuomaverolain valtiontaloudellisen tavoitteen kannalta samassa asemassa kuin muut virvoitusjuomat. Sokeripitoisuuden määrittelyyn liittyvä hallinnollinen taakka ei ollut riittävä syy verovapaudelle. Siksi hallitus esittää, että pakkaamattomia virvoitusjuomia verotetaan alimman verokannan mukaisesti eikä sokeripitoisuutta tarvitse määrittää.

Asetuksen mukaan pakkaamattomalla virvoitusjuomalla tarkoitetaan juomaa, jonka kuluttaja itse pakkaa, tai joka pakataan kuluttajan pyynnöstä juoman luovutuspaikassa. Myös ravintolassa valmiiksi pakatut ja tarjoillut juomat ovat pakkaamattomia elintarvikkeita. Veron piiriin tulevat ravintoloissa ja kahviloissa valmistetut luovutettavat virvoitusjuomat silloin, kun ne on valmistettu samassa paikassa välittömään myyntiin. Veroa on siis maksettava itse valmistetusta mehusta, smoothiesta ja muista vastaavista juomista. Hana- ja kaivovesi eivät ole virvoitusjuomia, joten niitä ei veroteta.

Verotuksen muutos voi johtaa siihen, että moni ravintola luopuu itse valmistetuista juomista. Ravintolan ei tarvitse periä veroa hankkimistaan valmiiksi pakatuista juomista.

Ravintoloiden kannalta laki on tulkinnanvarainen. Monet ravintolat hiilihapottavat hanavettä tai lisäävät veteen kasviksia tai hedelmiä. Lakiesityksestä ei selviä yksiselitteisesti, miten hieman käsiteltyä vettä kohdellaan verotuksessa. MaRa katsoi lausunnossaan, että näissä tapauksissa ei ole vielä kyse virvoitusjuomista. Asia ratkeaa kuitenkin myöhemmin verottajan ohjeistuksella tai hallinto-oikeuden päätöksellä.

 

Pientuotanto on vapautettu verosta

Virvoitusjuomien pienimuotoinen valmistustoiminta on virvoitusjuomaverotuksen ulkopuolella. Veroa ei kanneta, jos juomat on valmistanut muista alan toimijoista riippumaton valmistaja, joka kalenterivuoden aikana luovuttaa kulutukseen enintään 70000 litraa virvoitusjuomaa (pienvalmistaja). Pienvalmistajan on kuitenkin tehtävä rekisteröitymisilmoitus Verohallinnolle.

Yli 70 000 litraa itse valmistettua virvoitusjuomaa myyvän yhtiön on mitattava juoman määrä ja pidettävä kirjaa kulutuksesta. Vero maksetaan kirjanpidon mukaan verottajalle kuukausittain.

Lakiesityksessä todetaan, että kahvi, tee ja kaakao ovat vapautettuja verosta. Laissa katsotaan, että ne eivät ole varsinaisia virvoitusjuomia. Maininta on tarpeen myös sen vuoksi, että verotaulukoissa on nimikkeitä, jotka tekevät asiasta vaikeasti tulkittavan.

Esityksessä todetaan, että tavoitteena on lisätä valtion verotuloja. Puoliväliriihessä asetettiin tuottotavoite, jonka mukainen veronkorotus on 11 senttiä litralta vuonna 2023 asetettuihin verotasoihin verrattuna. Korotuksen jälkeen pakkaamattomien juomien vero olisi 20 senttiä litralta. Pakattujen virvoitusjuomien verotaso nousee vielä enemmän, koska käyttöön otetaan uusia veroluokkia, joiden verotaso on selvästi aikaisempaa suurempi.