Yksityisten palvelualojen osaajabarometri kartoittaa työnantajien näkemyksiä työvoimatilanteesta. Tänä vuonna tehty uusi tutkimus on jatkoa vuonna 2022 julkaistulle barometrille.
Taloudelliset haasteet, kuten raaka-aineiden ja energian hintojen nousu sekä kuluttajakysynnän hiipuminen, ovat kurittaneet matkailu- ja ravintola-alaa viime vuosina. Vaikeuksista huolimatta vajaa kolmannes (29 %) yrityksistä ennakoi henkilöstömäärän kasvavan seuraavan vuoden aikana.
Liiketoiminnan kasvua jarruttaa kuitenkin edelleen osaavan työvoiman saatavuus: keväällä 2025 osaavan työvoiman rekrytoinnin koki vaikeaksi 44 prosenttia yrityksistä. Vaikka tilanne on parantunut merkittävästi vuodesta 2022 (73 % → 44 %), osaavan työvoiman rekrytointi koettiin haastavaksi muun muassa liiketoiminnan kausiluonteisuuden ja yrityksen sijainnin vuoksi.
Myös asenteissa tapahtuneet muutokset heijastuvat rekrytointeihin. Vastaajien mukaan osa työnhakijoista etsii vain arkisin tehtävää säännöllistä päivätyötä tai osa-aikatyötä.
Väestöennusteet eivät helpota osaajapulaa
Osaavan työvoiman saatavuuden ei katsota helpottuvan lähitulevaisuudessa, sillä 44 prosenttia matkailu- ja ravintola-alan yrityksistä ennakoi rekrytointihaasteiden jatkuvan lähivuosina. Yksi syy rekrytointihaasteisiin löytyy Suomen väestörakenteesta, sillä lasten, nuorten ja työikäisten määrän väheneminen sekä ikääntyvien määrän kasvu vähentävät työntekijöitä työmarkkinoilla ja koulutukseen hakeutuvien nuorten määrää. Vastaajat valitsivat väestön ikääntymisen myös tärkeimmäksi matkailu- ja ravintola-alan liiketoimintaan vaikuttavaksi trendiksi.
Nuorten määrän väheneminen tulee todennäköisesti heijastumaan etenkin matkailu- ja ravintola-alaan, sillä toimiala tarjoaa monelle nuorelle ensimmäisen kosketuksen työelämään ja työllistää paljon alle 26-vuotiaita. Vuonna 2025 vastaajat arvioivat, että 29 prosenttia heidän yrityksensä työntekijöistä on alle 26-vuotiaita. Vuonna 2022 vastaava luku oli 27 prosenttia.
Rekrytointivaltteina hyvä maine, työilmapiiri ja verkostot
Matkailu- ja ravintola-alan yrityksistä 28 prosenttia kertoi kokevansa rekrytoinnin helpoksi tai erittäin helpoksi, kun vuonna 2022 vastaava luku oli 11 prosenttia. Vastaajien mukaan avoimien työpaikkojen täyttämistä auttoivat erityisesti yrityksen hyvä maine, hyvä työilmapiiri, poikkeuksellisen hyvät työsuhde-edut sekä työntekijöiden mahdollisuus urakehitykseen.
Avoimissa vastauksissa työnantajat kertoivat, että avointen työpaikkojen täyttämistä helpottavat yrityksen hyvä sijainti ja imago sekä toimivat verkostot.
Puutteellinen kielitaito on kansainvälisten rekrytointien este
Matkailu- ja ravintola-ala tarvitsee edelleen ulkomaalaisia työntekijöitä. Etenkin maan rajojen ulkopuolelta tulevien kausityöntekijöiden merkitys on kasvanut vuodesta 2022 (8 % → 13 %). Ulkomaalaisia työntekijöitä palkattaisiin etenkin suorittaviin töihin, sillä pulaa on etenkin kokeista ja tarjoilijoista.
Ulkomaalaisten kausityöntekijöiden määrän kasvusta huolimatta vastaajien yleinen arvio ulkomaisten rekrytointien kasvusta lähivuosina on pienentynyt merkittävästi vuodesta 2022 (70 % → 52 %). Tulokseen vaikuttavat mahdollisesti Suomen heikentynyt taloustilanne ja työperäiseen maahanmuuttoon kohdistetut poliittiset toimet.
Suurimmiksi esteiksi ulkomaalaistaustaisten työntekijöiden rekrytoinneille mainittiin työntekijöiden puutteellinen kielitaito (70 %), puutteellinen osaaminen (27 %) sekä se, etteivät yrityksen asiakkaat ole valmiita asioimaan vieraalla kielellä (19 %).
Esteiksi mainittiin myös nykyisen henkilöstön asenteet sekä se, ettei yritys ole vielä valmis englanninkieliseen työkulttuuriin. Toisaalta 13 prosenttia vastaajista katsoi, ettei yrityksellä ole mitään esteitä ulkomaalaistaustaisten työntekijöiden rekrytoimiselle.