

Winebistro 1910 on ”viini-Timona” tunnetun Timo Jokisen ja Pannee Jokisen uusi ravintola Tampereella. Yrittäjäpariskunnan edellinen ravintola Winebridge kaatui koronarajoitusten aiheuttamiin vaikeuksiin. Ravintola sai jälkikäteen Wine Spectator -lehden arvostetun Award of Excellence -tunnustuksen, jonka ovat saaneet Suomessa vain Muru ja Pastis. Winebistro 1910 jatkaa käytännössä siitä, mihin Winebridge jäi. Seuraavassa Timo Jokinen kertoo urastaan viinien parissa sekä maaliskuussa avatusta uudesta ravintolasta.
Kauko-Itä
”Olen toiminut yrittäjänä yli 50 vuotta ja puolet siitä ajasta Kauko-Idässä Thaimaassa ja Vietnamissa. Työskentelin siellä aluksi optiikkatuotteiden parissa, mutta siirryin viinien maahantuontiin, kun kyllästyin siihen, että sikäläisten viinien laatu oli niin kehno. Aloitin maahantuonnin ostamalla 11 000 pullon erän ranskalaisia viinejä ja palkkasin paikallisia myyntitykkejä. Alku ei ollut ihan toivotunlainen: Kun varastosta oli huvennut puolet, aloin ihmetellä, miksi emme olleet lähettäneet ainuttakaan laskua. Selvisi, että viinit oli jaettu näytteinä kentälle.
Ajan myötä saimme homman toimimaan. Aloin opiskella viinialaa tarkemmin ja suoritin eri maiden viini-instituuttien tutkintoja. Perustin Thaimaan-vuosieni aikana sinne myös seitsemän viinimyymälää.
Toteutin Thaimaassa myös erilaisia viinin, ruoan ja kulttuurin yhdistäviä maateemailtoja kansainvälisissä hotelleissa. Siellä kävi esittäytymässä myös suomalaisia kokkeja ja muusikoita. Pisimmillään promojaksot kestivät kuukauden verran.
Suomeen palattuani koulutin alan opiskelijoita viineistä ja pidin tastingtilaisuuksia yrityksille. Jatkoin maateemailtojen toteuttamista täälläkin muun muassa S-ryhmän hotelleissa. Lisäksi olen toiminut tuomarina kansainvälisissä viinikilpailuissa vuodesta 1995 lähtien ja päätuomarina viimeiset parikymmentä vuotta. Olen tehnyt myös viinikonsultointia ja kiertänyt puhumassa viinin ja ruoan liitosta ympäri maailmaa.
Pannee Jokinen on puolestaan syntyjään thaimaalainen, ja hän toimi siellä jo 1990-luvulla kansainvälisten tapahtumien organisoijana. Hänen asiakkaitaan olivat muun muassa eri maiden suurlähetystöt ja kansainväliset yritykset. Suomessa hän on toiminut opettajana alan oppilaitoksissa, tehnyt cateringia ja vetänyt yrityksille kokkikouluja.”
Ravintola
”Ensimmäisen ravintolamme Winebridgen perustimme Tampereelle vuonna 2018. Ravintola kaatui koronarajoituksiin keväällä 2021, kun sen pyörittäminen kävi mahdottomaksi. Sulkemisen jälkeen etsimme sopivaa liikepaikkaa kolmen vuoden ajan, kunnes löysimme sopivan tilan Tampereen ytimestä Kauppakadulta.
Winebistro 1910:n nimi tulee talon rakennusvuodesta. Ravintolassa on esillä kuvia ja tekstiä rakennuksen historiasta, johon kuuluvat muun muassa pommitukset ja ulkoseinän luodinreiät. Rakennuksen kiviseinät ovat metrinpaksuiset, joten meillä on täällä myös sopivan viileä ja tasalämpöinen viinikellari.
Toimimme entisen pankkikonttorin paikalla, joten jouduimme rakentamaan muun muassa keittiön ja wc:t, jotta tila saatiin muutettua ravintolakäyttöön. Vaikka remontti oli kallis, oli hienoa päästä aloittamaan ravintola täysin uusissa tiloissa, ilman toisen ravintolan historiaa riippana.
Sijaintimme on hyvä, vain 50 metriä Raatihuoneelta. Kauppakatu on huomattavasti vilkkaampi kuin Hallituskatu, jossa Winebridge oli. Kadun varrella on lähes kymmenen ravintolaa, mikä tuo asiakkaita alueelle. Olen sitä mieltä, että mitä enemmän ravintoloita on vieri vieressä, sitä enemmän liiketoimintaa se kerryttää niille kaikille.”

Timo ja Pannee Jokinen

Spaghetti Khi Mao
Konsepti
”Uuden ravintolamme toiminta-ajatus on hyvin samanlainen kuin Winebridgessä oli. Ydinasia on viini. Tällä hetkellä listalla on noin 200 viiniä, ja määrä tulee nousemaan huomattavasti tämän vuoden aikana. Noin puolet viineistä on omaa tuontiamme. Pyrimme olemaan hinnoiltamme kuluttajaystävällinen paikka, ja kaikkia viinejä on saatavilla myös laseittain.
Ruokalista kulkee käsi kädessä viinien kanssa. Listaa uudistetaan puolentoista kuukauden välein. Panneen taustan takia tarjolla on myös annoksia, jotka vähintään viittaavat Aasiaan. Tällä hetkellä listalla on spaghetti khi mao, eli humalaisen spagetti, joka on thaimaalaiseen tyyliin maustettu pasta rapujen ja kampasimpukoiden kanssa. Alku-, pää- ja jälkiruokien lisäksi tarjolla on myös pientä suolaista, kuten flammkuchenia.
Haluamme olla helposti lähestyttävä ravintola, jossa on paljon tapahtumia. Elävää musiikkia, maateemailtoja, kirjailijavierailuita tai viininmaistajaisia pyritään järjestämään vähintään kahdesti viikossa.
Maakohtaisissa teemailloissa tarjoamme aina yhden maan juomia, ruokia ja musiikkia. Usein paikalla on myös kyseisen maan suurlähettiläs, sillä olen aika laajasti verkostoitunut diplomaattipiireissä.”
Viinit
”Viinilistan monipuolisuus ja laajuus ovat tärkeitä. Valikoimamme vaihtelee pöytäviineistä usean sadan euron pulloihin. En kumarra kuvia enkä pidä kalleimpia merkkejä listalla. Laajasta valikoimasta huolimatta viinit eivät ole pilaantuneet varastoon – paitsi korona-aikana.
Tällä hetkellä viinivalikoimamme painopiste on Italia. Se johtuu siitäkin, että maahantuon viiniä erityisesti tuottajilta, joiden omistajaperheen tunnen. Tuomme paljon viinejä myös Etelä-Afrikasta, joka on huonosti edustettu viinialue Suomessa.
Maistelutilaisuuksissamme on välillä mukana viinejä Brasiliasta, Marokosta, Armeniasta, Japanista ja Thaimaasta. Harva on valmis maistamaan kyseisten maiden viinejä muuten kuin sokkona, mutta moni yllättyy niistä hyvin positiivisesti.
Maistelutilaisuuksien teemat vaihtelevat aloittelijoiden abc-kurssista vertikaalitastingeihin. Esimerkiksi toukokuun riesling-viikolla maistellaan Moselin alueelta 24 vuosikertaa.”
Tampere
”Tampereella on tällä hetkellä pari muutakin viinibaaria, mutta me olemme ainoa, jolla on näin monipuoliset viini- ja ruokalistat. Viinikaupunkina Tampere on vielä hyvin erilainen kuin Helsinki tai Turku, mutta uskon, että kulttuuri vahvistuu täälläkin. Meillä on käynyt paljon nuoria, jotka ovat innokkaita kokeilemaan uusia viinejä ja uskaltavat kysellä niistä. Järjestämme viininmaistelun abc-tilaisuuksia juuri nuoria silmällä pitäen.
Tampereella on vilkasta viikonloppuisin, mutta arkena meno on kuin hautausmaalla. Juuri siihen pyrimme saamaan muutosta arkipäivien tapahtumailloillamme. Ne ovat meille myös erottautumiskeinoja, jotka tuovat kassavirtaa keskellä viikkoa. Arkipäivisin meillä käy paljon ulkomaisia asiakkaita, jotka ovat Tampereella työmatkalla ja haluavat nähdä paikallista elämää.
Asiakaskäyttäytyminen on muuttunut Winebridgen ajoista siten, että viiniä ostetaan enemmän laseittain kuin pulloissa. Samppanjan sijaan valitaan edullisempi kuplajuoma. Yritysten varovaisuus näkyy edelleen, sillä tilaisuudet ovat puolta pienempiä kuin ennen, ja varauksia tehdään hyvin myöhään.
Nyt fokuksemme on siinä, että selviydymme kunnialla ensimmäisestä vuodesta. Meille riittää, että ravintola pyörii omillaan. Alun virherekrytointien jälkeen olemme saaneet saliin työntekijöitä, jotka suhtautuvat viiniin oikealla intohimolla ja haluavat oppia lisää. Kun ravintolan toiminta vakiintuu, kehitämme lisää tohinaa ja voimme alkaa järjestää vaikka matkoja viinintuottaja-alueille.”
Fakta: Makuakatemia Oy
- toimipiste Winebistro 1910
- kotipaikka: Tampere
- omistajat: Timo ja Pannee Jokinen
- perustamisvuosi: 2025
- asiakaskapasiteetti: 60
- henkilöstömäärä: kolme työntekijää keittiössä ja kolme salissa
- wb1910.fi

Jason on Jari Vesivalon näköinen paikka
29.11.2024