Kahdeksan miljoonaa kilowattituntia. Sen verran toimitusjohtaja Lauri Suutarisen mukaan kuluu sähköä vuodessa SkiOne Group Oy:n laskettelukeskuksissa Tahkolla, Vuokatissa ja Kasurilassa yhteensä.
– Meillä on onneksi määräaikainen sähkösopimus, joka on voimassa vielä yli tämän talvikauden. Sen jälkeen ei varmaankaan päästä samaan tasoon, mutta toivotaan, että hintakehitys siihen mennessä rauhoittuu. Sähkö on meidän kustannuksissamme suuri menoerä, joten totta kai hinta huolestuttaa. Odotellessa teemme optimointia, jolla kulutusta viilataan pienemmäksi, turvallisuudesta kuitenkaan tinkimättä, Suutarinen sanoo.
Lumetus on keskuksissa pakollinen kustannus, sillä luonnonlumen sataminen on epävarmaa, ja sitä pitäisi tulla tolkuttomasti, jotta se riittäisi. Puoli metriä kevyttä puuterilunta tiivistyy 5–10 sentin kerrokseksi, kun se tampataan rinnekoneella tasaiseksi. Tykkilumi kestää sekä kulutusta että lämpöä paljon luonnonlunta paremmin, ja siksi puhtaita luonnonlumirinteitä on Suomessa vähän. Tykkilumella kausi päästään avaamaan aikaisemmin ja lopettamaan myöhemmin kuin luonnonlumen varassa olevilla rinteillä.
– Energiankulutukseen vaikuttaa todella paljon, missä lämpötiloissa lumetus tehdään. Paras hyötysuhde tykeistä saadaan 10–15 asteen pakkasessa, jolloin saadaan nopeammin enemmän lunta. Ilmankosteus ja tuulensuunta vaikuttavat myös. Riittävä lumimäärä on myös turvallisuustekijä rinteissä.
Investoinneilla energiatehokkuutta
Kalustoa uusittaessa paranee myös energiatehokkuus. Esimerkiksi uusissa rinnekoneissa anturit keräävät lumen paksuustietoja, joiden perusteella lunta osataan tehdä lisää tai siirtää oikeisiin paikkoihin. Huippupaikkojen kohteissa ei ainakaan vielä tehdä lunta varastoon seuraavan kauden avausta varten, mutta sekin on yksi tulevaisuuden mahdollisuus.
– Nyt investointeja ja varsinkin niiden aikatauluja joudutaan pohtimaan entistä tarkemmin, kun sekä hinnat että korot ovat nousseet merkittävästi.
Automatiikka auttaa myös lumetuksessa. Kiinteät tykit voidaan automatisoida käynnistymään, kun säätila muuttuu sopivaksi. Siirreltäviin tykkeihin liittyy enemmän käsityötä, kun sekä tykkejä että letkuja vedetään oikeisiin paikkoihin tai tuodaan sisälle sulamaan.
Uudet valaisimet perustuvat led-teknologiaan, joka on huomattavasti energiatehokkaampaa kuin vanhat kaasupurkausvalot.
Suutarisen mukaan kaikki nämä ovat kuitenkin pitkän aikavälin toimenpiteitä, joita tehdään sitä mukaa kun olemassa oleva kalusto vanhenee.
Huippupaikat hoitavat Tahkolla rinteitä, hissejä ja hiihtokoulua, mutta Vuokatissa ja Kasurilassa se operoi myös vuokraamoa, Sport Shopia ja ravintoloita. Kiinteistöjen lämmitykseen on kiinnitetty nyt entistä enemmän huomiota ja lämmön talteenottojärjestelmiä on uusittu. Uudisrakennusten lämmitysjärjestelmänä on maalämpö.
Käyttäjäoptimointia
Tärkeä optimointimahdollisuus piilee myös käyttäjäseurannassa. Rinteitä pidetään auki ja hissejä pyöritetään vain siellä, missä on käyttäjiä. Kun ilta hämärtyy ja laskettelijat vähenevät, voidaan Tahkolla joitakin rinteitä ja hissejä sulkea. Vuokatissa ja Kasurilassa rinteitä on vähemmän, joten samanlaista rajausta ei voida tehdä.
– Liikaa ei pidä tietenkään tiivistää, jotta jonotusaika hisseihin ei kasvaisi liian suureksi.
Alkukaudesta ja lomaviikkojen ulkopuolella rinteitä pidetään auki lyhyempiä aikoja kuin loma-aikoina ja viikonloppuisin.
Automaattitykit voidaan ohjelmoida käynnistymään, kun sää muuttuu lumetukselle soveliaaksi.
Työntekijöiden tehtävät vaihtuvat
Hiihtokeskuksissa työvoiman tarve vaihtelee pisteiden välillä päivän mittaan. Esimerkiksi lipunmyynnissä ja vuokraamossa on eniten ruuhkaa aamuisin. Työnkuvien joustavuus vähentää työvoiman tarvetta.
– Olemme hakeneet ratkaisuja, joissa työntekijät voisivat siirtyä hiljaisemmista paikoista kesken päivän sinne, missä on enemmän ruuhkaa. Esimerkiksi suorituspaikoista huolehtiva parkkitiimi voi siirtyä lumetukseen tai vaikkapa hiihtokouluun, koska parkin huoltamiseen ei kulu osaavilta tekijöiltä paljon aikaa.
Sähkökatkot huolestuttavat
Haitallisimpia laskettelukeskuksille olisivat ilmoittamattomat sähkökatkot, eivätkä ennalta tiedossa olevatkaan hurraahuutoja herättäisi. Tahkolla ja Vuokatissa on molemmissa kaksi tuolihissiä, joissa laskettelijat istuvat korkealla.
– Tuolihissejä voidaan pyörittää varavoiman avulla, jotta ne saadaan tyhjennettyä, mutta sekin voi mennä epäkuntoon. Siksi meillä on evakuointisuunnitelma, jolla ihmiset saadaan rinnekoneiden ja nostolavan avulla pelastettua hisseistä alas.
– Jos kiertävä sähkökatko tulisi yllättäen tai lyhyellä varoitusajalla keskukseen, olisi se aikamoinen härdelli, kun 3000 ihmistä jäisi pimeisiin rinteisiin.
Kun valot sammuisivat, vuokraamoiden, ravintoloiden ja kahviloiden laitteet ja kassajärjestelmät pimenisivät, ihmiset todennäköisesti lähtisivät pois koteihinsa ja majoituspaikkoihinsa, eivätkä välttämättä enää palaisi takaisin samana päivänä.
Jos rinteet jouduttaisiin sulkemaan kesken päivän, uudelleenavaaminen riippuisi katkon ajankohdasta. Katkolla olisi iso vaikutus lumetukseen, jos koko järjestelmä jouduttaisiin ajamaan alas muutaman tunnin takia.
– Jos kiertäviä sähkökatkoja tulee, pyrimme tietysti infoamaan asiakkaita, ja lippujen osalta toimitaan toimitusehtojen mukaisesti.
Ruoka- ja juomatrendit ravintoloissa
01.03.2024
Lue lisää
Kokkimaajoukkue matkalla Stuttgartiin
15.10.2023